فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1382)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1382)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایوب پهلوان، سپیده بانوا صفحه 5
    بیان مساله: طی چند سال اخیر کاربرد کامپوزیت ها برای ترمیم دندانها بویژه دندانهای خلفی رایج شده است. یکی از مشکلات موجود در مورد ترمیم دندانها با رزین های کامپوزیت، بروز درز در حد فاصل کامپوزیت با دندان می باشد؛ از جمله روش های مقابله با این مشکل، استفاده از روش ساندویچ یعنی کاربرد گلاس آینومر به عنوان بیس، قبل از کاربرد رزین کامپوزیت می باشد. از آنجا که الگوی پلیمریزاسیون در کامپوزیت های سخت شونده به طور شیمیایی وکامپوزیت های سخت شونده با نور متفاوت است، به نظر می رسد تاثیرات متفاوتی بر باند گلاس آینومر با عاج دندان داشته باشند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کاربرد کامپوزیت نوری وشیمیایی بر باندگلاس آینومر نوری به عاج دندان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی (In- vitro) 40 دندان پرمولر انسانی انتخاب و به چهار گروه زیر تقسیم شدند. در گروه 1، فقط گلاس آینومر نوری با ضخامت 1 میلیمتر بر روی سطح عاج قرار گرفت. در گروه 2، گلاس آینومر نوری با ضخامت 1 میلیمتر و کامپوزیت شیمیایی ضخامت 2 میلیمتر و به صورت توده قرارداده شد. در گروه 3، گلاس آینومر نوری با ضخامت 1 میلیمتر- کامپوزیت نوری به ضخامت 2 میلیمتر و به صورت دو لایه 1میلیمتری قرار گرفت. در گروه 4، گلاس آینومر نوری با ضخامت 1 میلیمتر- اچینگ با اسید فسفریک 37% به مدت 10 ثانیه- کامپوزیت نوری به ضخامت 2 میلیمتر و به صورت 2 لایه 1 میلیمتری قرار گرفت. اندازه درز در حد فاصل گلاس آینومر دندان و گلاس آینومر-کامپوزیت با استفاده از میکروسکوپ الکترونی مشخص گردید و با آزمونهای آماری ANOVA و t-student تجزیه و تحلیل شد. نمونه ها از نظر بروز ترک درمواد نیز بررسی شدند.
    یافته ها
    درگروه های 1 و2 هیچ درزی در حدفاصل گلاس آینومر- عاج دندان و ترک در گلاس آینومر مشاهده نشد. در گروه 3 در حد فاصل گلاس آینومر- کامپوزیت نوری، درز مشاهده شد ولی ترک در همه نمونه ها در گلاس آینومرنوری مشاهده شد. در گروه 4 در هردو حد فاصل، درز وجود داشت و ترکهای شدیدی نیز در گلاس آینومرنوری مشاهده گردید. کمترین میزان درز مربوط به گروه 1 و2 و بیشترین میزان مربوط به گروه 4 بود و بین میزان درز در گروه های 3 و 4 با گروه شاهد و گروه 2 اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به شرایط این تحقیق، با کاربرد کامپوزیت شیمیایی بر روی گلاس آینومر نوری، هیچ گونه درز و ترکی بروز نکرد و ترمیم کاملا یکپارچه بود؛ اما کاربرد کامپوزیت نوری و نیز اچ کردن گلاس آینومر نوری قبل از کاربرد کامپوزیت نوری، بروز درز و ترک را تشدید نمود.
    کلیدواژگان: انقباض پلیمریزاسیون، روش ساندویچ، گلاس آینومر نوری، کامپوزیت شیمیایی، کامپوزیت نوری، درز
  • سعید نوکار، سیامک مرادیان، محمدرضا محمدزاده صفحه 16
    بیان مساله: یکی از مسایل دیرین در دندانپزشکی، هماهنگی رنگ ترمیم با دندانهای طبیعی فرد می باشد. در ترمیم های سرامومتال نوع آلیاژ زیرساختاری بر رنگ نهایی پرسلن تاثیر می گذارد. از شایعترین آلیاژهای مصرفی، آلیاژهای نیکل- کروم است که نمونه ایرانی آن آلیاژ مینالوکس مشابه وراباند2 می باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری و مقایسه ابعاد مختلف رنگ منتج از کاربری دو آلیاژ مینالوکس و وراباند2 انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق از هر آلیاژ 9 دیسک به ضخامت 5/0 و قطر 16 میلیمتر تهیه و طبق دستور کارخانه سازنده پرسلن Vita VMK68به رنگ A2 روی آنها پخته شد. رنگ نمونه ها در یک زمان و تحت شرایط یکسان توسط دستگاه اسپکتروفتومتر data color در سیستم CIE Lab و مانسل تحت چهار منبع نوری A، C، D65 و TL81 تعیین گردید؛ سپس با استفاده از نرم افزار MATLAB Tool Box Statistic 5.2 تعیین میانگین و آنالیز واریانس دو طرفه انجام شد.
    یافته ها
    مقدار آماره F در hue، value و chroma از مقدار F جدول با ضریب اطمینان 99% کوچکتر بود؛ بنابراین فرضیه H0 مبنی بر عدم وجود اختلاف معنی دار بین این دو گروه در هر سه بعد رنگ رد نمی شود؛ به عبارتی دیگر بین دیسک های سرامومتال تهیه شده با دو نوع آلیاژ نیکل کروم مینالوکس و وراباند2 در ابعاد سه گانه رنگ اختلاف معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    چنانچه سایر خواص فیزیکی، مکانیکی و بیولوژیکی آلیاژ مینالوکس مطلوب باشد، می توان آن را جایگزین آلیاژ وراباند2 نمود.
    کلیدواژگان: سرامومتال، اسپکتروفتومتر، وراباند 2، Base Metal Visual Assessment
  • غلامرضا شیرانی، داود کاظمی صفحه 25
    بیان مساله: Intra Oral Vertico- Sagittal Ramus Osteotomy (IVSRO) یا استئوتومی Choung از سال 1992 برای درمان پروگناتیسم فک پایین ارایه شده است. در این روش سطح استیوتومی با سطح ساجیتال بدن موازی است؛ بنابراین جابه جایی کندیل پس از جراحی کاهش می یابد. در این استئوتومی بروز عوارض عصبی حسی نیز اندک است.
    هدف
    این مطالعه با هدف ارزیابی میزان اختلالات حسی و جابه جایی های کندیلی در روش استئوتومی Choung و مقایسه با استیوتومی ساجیتال انجام شده در مطالعات قبلی، انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقدماتی، جراحی Setback فک پایین برای? نفر با روش استئوتومی Choung انجام شد. در? نفر از بیماران علاوه بر Setback فک استئوتومی Le Fort I به منظور جلو آوردن و بالابردن فک بالا و در? بیمار علاوه بر استئوتومی فک پایین، جراحی چانه نیز انجام شد؛ همچنین متغیرهای تغییرات حسی عصب دندانی تحتانی و تغییرات موقعیت کندیلی، بعد از استئوتومی Choung بررسی شد. بیماران حداقل تا یک سال بعد از جراحی تحت نظر بودند. برای همه بیماران رادیوگرافی های OPG، Lateral Cephalogeram و Submentovertex در مرحله قبل و بعد از عمل تهیه گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون Wilcoxon و Mc Nemar انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه اختلاف معنی داری را در تغییرات کندیلی نشان نداد (05/0 P>)؛ آنالیز آماری Mc Nemar اختلاف معنی داری را در اختلالات حسی نسبت به استئوتومی ساجیتال نشان داد (001/0 P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه، استئوتومی Choung روشی مطمئن و کم عارضه در جراحی فک پایین می باشد.
    کلیدواژگان: استئوتومی IVSRO، جابه جایی کندیلی، اختلالات حسی، پروگناتیسم فک پایین
  • رامین مشرف، سید داود ابطحی، مصطفی پورربانی صفحه 31
    بیان مساله: در بسیاری از درمانهای دندانپزشکی، تعیین خط وسط دندانها ضروری است. یکی از روش های تعیین این شاخص مهم، استفاده از خط وسط صورت می باشد که محل آن بر اساس تعیین نقاط وسط پیشانی، بینی، لب بالا و چانه مشخص می گردد. اما در برخی از موارد امکان تعیین خط وسط دندانها بر این اساس به دلایل مختلف وجود ندارد. در این موارد، روش های گوناگونی که اکثرا بر اساس بررسی هایی می باشد که در افراد بی دندان صورت گرفته، پیشنهاد شده است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تطابق شاخصهایی نظیر فرنوم لبی، پاپی ثنایایی و درز میانی کام با خط وسط دندانها و خط وسط صورت در افراد بادندان انجام شد تا دقت استفاده از این شاخصهای آناتومیک به منظور جایگزینی دندانهای مصنوعی مشخص گردد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 96 دانشجوی دندانپزشکی که از نظر ارتوگناتیک مشکلی نداشتند و تمامی دندانهای دائمی آنها موجود بود، انتخاب شدند. پس از انجام قالبگیری آلژینات و تهیه کست های دندانی و ثبت اکلوژن مرکزی آنها توسط موم بایت، خط وسط صورت آنها روی قسمت قدامی این موم مشخص گردید؛ سپس به کمک این موم، فاصله خط وسط صورت با خط وسط دندانهای بالا، پاپی ثنایایی، فرنوم لبی و درز میانی کام به کمک دستگاهی که بدین منظور ساخته شده بود و پس از دو بار اندازه گیری با کولیس مشخص گردید. به منظور تحلیل نتایج از آزمونهای آماری Chi-square و t-student استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین انحراف خط وسط صورت از خط وسط دندانهای بالا 60/0±83/0، از فرنوم لبی 54/0±67/0، از پاپی ثنایایی 0.83±0.63 و از درز میانی کام 62/0±81/0 میلیمتر حاصل گردید. فاصله میان خط وسط صورت و شاخصهای مورد بررسی در دو گروه زن و مرد تفاوت معنی داری نداشت و فرنوم لبی کمترین و پاپی ثنایایی دارای بیشترین میانگین انحراف از خط وسط صورت بودند؛ اختلاف معنی داری میان شاخصهای مورد بررسی از نظر تطابق یا عدم تطابق با خط وسط صورت مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد کم افراد دارای تطابق کامل، نسبت به کل جمعیت و عدم وجود تفاوت معنی دار بین این سه شاخص، (با این تعداد نمونه) می توان اذعان داشت که هیچ یک از این متغیرها در تعیین خط وسط صورت بر دیگری برتری ندارند؛ همچنین شباهت مقادیر مربوط به میانگین انحراف از خط وسط صورت در مورد پاپی ثنایایی و خط وسط دندانهای بالا نشان داد که احتمالا در افراد بی دندان، استفاده از پاپی ثنایایی به منظور تعیین محل خط وسط دندانهای بالا وضعیت طبیعی تری به وجود می آورد.
    کلیدواژگان: خط وسط صورت، خط وسط دندانها، فرنوم لبی، پاپی ثنایایی، درز میانی کام، پروتزهای دندانی
  • علی تقوی زنوز، رفعت ثبوتی، شهین جعفری، بهروز نیک بین صفحه 39
    بیان مساله: آفت عود کننده دهانی، بیماری شایعی است که با وجود انجام تحقیقات گسترده، همچنان عوامل ایجاد آن ناشناخته باقی مانده اند؛ نکته ای که در اغلب تحقیقات به آن اشاره شده نقش بسیار موثر توارث در ایجاد این بیماری است.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی دقیق تر اثرات و ارزیابی وجود (Human Leukocyte Antigen) HLA مرتبط با آفت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی، 60 بیمار مبتلا به آفت برای HLA-A و HLA-B و 37 نفر از بین آنان برای HLA-DR و HLA-DQ مورد آزمایش قرار گرفتند و نتایج با 25 نفر افراد بالای 30 سال که هرگز علایمی از آفت و یا سایر بیماری ها نداشتند، با استفاده از آزمون دقیق فیشر مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصله، نشانگر کاهش معنی دار در فراوانی برخی از آنتی ژن ها به خصوص HLA-DQW3 و HLA-A26 در گروه مورد بود؛ بنابراین بر حسب مطالعه حاضر، آنتی ژن های یاد شده به عنوان آنتی ژن های مقاومت در برابر ابتلا به آفت عود کننده دهانی مطرح می باشند؛ اما در مقابل افزایش معنی داری در فراوانی هیچ یک از آنتی ژنهای HLA در گروه بیماران نسبت به گروه شاهد مشاهده نشد. لازم به ذکر است که این نکته بر خلاف گزارشهای متعدد در مورد بیماری بهجت می باشد. (در مبتلایان به بهجت اغلب افزایش فراوانی آنتی ژن HLA-B51 گزارش شده است).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، پاتوژنز ایجاد آفت در بیماری بهجت و آفت عود کننده دهانی متفاوت می باشد؛ البته برای اثبات این نظریه (عدم ارتباط این دو نوع آفت) انجام مطالعات دقیق تر ضروری است.
    کلیدواژگان: آنتی ژن سلول های سفید انسانی HLA، آفت عود کننده دهانی، بیماری بهجت
  • امید صوابی، رومینا مظاهری، شهلا شادزی، فرحناز نجاتی دانش صفحه 44
    بیان مساله: خصوصیات سطحی مواد سازنده بیس دنچرهای متحرک یکی از عوامل مهم در چسبندگی میکروارگانیسم ها بویژه کاندیدا آلبیکنس به آنها می باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان چسبندگی کاندیدا آلبیکنس بر روی مواد مختلف مورد استفاده در بیس پروتز (آکریل آکروپارس، آکریل ملیودنت و سطوح صاف و خشن سیلیکون مولو پلاستB) انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 7 قطعه از هریک از آکریل های آکروپارس، ملیودنت و 10 قطعه از سیلیکون مولوپلاست B که یک سطح آنها خشن و یک سطح آنها صاف بود، تهیه شد؛ سپس این قطعات در سوسپانسیونی از کاندیدا آلبیکنس قرار داده شدند. پس از انجام شستشو، قطعات مورد آزمایش با آکریدین اورنج رنگ آمیزی و با میکروسکوپ فلورسنت بررسی شدند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه و Post-Hoc از نوع دانکن تحلیل گردید.
    یافته ها
    میزان چسبندگی کاندیدا به سطوح پرداخت نشده آکریلیک و سطوح خشن سیلیکون به طور معنی داری از سطوح پرداخت شده آکریلیک و سطوح صاف سیلیکون بیشتر بود (0001/0 P<)؛ همچنین بین سطوح پرداخت شده آکریلیک و سطوح صاف سیلیکون تفاوت قابل ملاحظه ای از نظر تجمع کاندیدا ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    تفاوت میزان چسبندگی کاندیدا، به سطوح مختلف به علت خصوصیات توپوگرافی سطحی، شیمیایی، فیزیکی و خاصیت هیدروفوبیک و تراوایی مواد فوق می باشد؛ بنابراین به حداقل رساندن خشونت سطحی بیس دنچر جهت جلوگیری از تجمع میکروارگانیسم ها اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، بیس دنجر، لاستیک های سیلیکون، دنچر استوماتیت
  • ملک ابراهیم دانشور صفحه 51
    بیان مساله: کنترل درد در دندانپزشکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بهره گیری از داروهای آرامبخش (دیازپام) به عنوان داروی ضد اضطراب و بالا برنده آستانه درد، می تواند تجربه ذهنی و واکنش فرد نسبت به درد را تحت تاثیر قرار دده، آن را کاهش دهد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تاثیر دیازپام در کاهش درد بعد از عمل جراحی دندان عقل نهفته فک پایین انجام شد.
    روش بررسی
    ‍ در این مطالعه مداخله ای که در بخش جراحی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، بیماران به دو گروه 30 نفری (مورد، شاهد) تقسیم شدند. برای افراد گروه شاهد طبق معمول آنتی بیوتیک و مسکن و برای بیماران گروه مورد، علاوه بر داروهای فوق، دیازپام 5 میلیگرمی به میزان 3 نوبت در روز در طول 3 روز پس از عمل جراحی تجویز شد. میزان باز شدن دهان بیماران به عنوان یک علامت کمکی بعد از یک هفته اندازه گیری شد. بیماران بعداز یک هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند و اطلاعات حاصل از دو گروه با استفاده از آزمون X2 با یکدیگر مقایسه گردید.
    یافته ها
    60% از افراد گروه مورد (دریافت دارو) و 13.8% از افرد گروه شاهد اظهار نمودند که درد خیلی کمی داشته اند. احساس درد در دو گروه از نظر آماری دارای اختلاف معنی داری بود. (p<0.001) احساس درد شدید در گروه شاهد و مورد به ترتیب 34.5% و 10% حاصل شد.
    نتیجه گیری
    می توان اظهار نمود که دارای دیازپام در کاهش درد بعد از عمل جراحی دندان عقل موثر است؛ این دارو همچنین بر تریسموس بعد از عمل که احتمالا به علت ترومای عضلانی و یا در اثر درد، دهان بیمار کمتر می شود، تاثیر نسبی دارد.
    کلیدواژگان: داروهای آرام بخش، جراحی عقل نهفته پایین، دیازپام
  • بهناز عبادیان، رامین مشرف، محسن ابراهیمی صفحه 56
    بیان مساله: آکریل ایرانی آکروپارس یکی از تولیدات داخلی می باشد که در حال حاضر موارد کاربرد متعددی در ساخت پروتزهای دندانی دارد. یکی از مشکلات آکریل های سرماسخت ایرانی تغییرات ابعادی آن است که به نظر می رسد از نمونه مشابه خارجی بیشتر باشد. این مساله در ساخت بیس های موقت رکوردگیری و نیز تری های قالبگیری محسوس می باشد. برای ساختن یک بیس رکوردگیری با کمترین تغییرات ابعادی با استفاده از آکریل سرماسخت آکروپارس به تحقیق بیشتری نیاز است تا بتوان تکنیکی ارائه نمود که بیس ساخته شده، کمترین تغییرات ابعادی ناشی از پلیمریزاسیون را نشان دهد.
    هدف مطالعه حاضر با هدف مشخص نمودن روشی که طی آن آکریل های سرماسخت ایرانی کمترین انقباض را از نظر تغییرات ابعادی به دست آورند و در نتیجه بهترین تطابق بیس موقت را با کست حاصل نمایند، انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی و آزمایشگاهی، 40 رکورد بیس بر روی 40 کست استونی حاصل از یک مدل، ساخته شد و در چهار گروه ده تایی قرار گرفت. هر گروه با یک روش پلیمریزاسیون، پلیمریزه شد تا میزان انقباض آنها در سه نقطه مشخص شود. برای پلیمریزاسیون از روش های زیر استفاده گردید:1- پلیمریزه شدن در محیط آزمایشگاه 2- پلیمریزه شدن در زیر یک لایه وازلین 3- پلیمریزه شدن در محیط اشباع از مونومر 4- پلیمریزه شدن در محیط آبی oC 100 (آب جوش)پس از سخت شدن کامل بیس های رزینی، فاصله سه نقطه در لبه خلفی بیس (دو نقطه روی قله ریج و یک نقطه میدپالات) با کست به وسیله میکروسکوپ نوری مدرج اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با آنالیز واریانس و آزمون Post-Hoc از نوع دانکن تحلیل شد.
    یافته ها
    کمترین میزان انقباض در روش پلیمریزاسیون در محیط اشباع از مونومر و بیشترین انقباض در تکنیک آب جوش مشاهده شد ولی بین گروه محیط اشباع از مونومر و دو گروه دیگر تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ همچنین بین سه روش دیگر تفاوت معنی داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، تغییرات ابعادی اکریل های سرماسخت آکروپارس در محیط اشباع از مونومر با شرایط محیط آزمایشگاه و پوشش وازلین تفاوت آماری شاخصی نشان نداد ولی به لحاظ عددی نتایج بهتری حاصل گردید و تطابق بیس و کست بیشتر بود؛ بنابراین شاید بتوان به عنوان راهی برای ساخت بیس های موقت با تطابق بیشتر آن را پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: آکریل سرماسخت، انقباض پلیمریزاسیون، ثبات ابعادی
  • محمد ضرابیان، محمدحسین نکوفر، بنفشه سادات مرعشی صفحه 62
    بیان مساله: تاکنون روش های متعددی برای محاسبه طول کارکرد در درمان ریشه دندان ارایه گردیده است که از آن جمله می توان به استفاده از مخروط کاغذی، احساس دست، رادیوگرافی و دستگاه های الکترونیکی اپکس یاب اشاره کرد. طبق مطالعات انجام شده، کاربرد دستگاه های EAL (Electronic Apex Locator) می تواند تعداد رادیوگرافی های لازم برای درمان ریشه را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش دهد؛ همچنین این دستگاه در شرایط خاص مانند بیماران دارای رفلکس تهوع شدید، زنان بارار، بیماران عقب مانده ذهنی و یا ناتوان و نیز در موارد وجود ساختمانهای آناتومیکی خاص، جایگزین مناسبی برای رادیوگرافی می باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه دقت یک نوع دستگاه اپکس یاب نسل سوم ساخت داخل باNeosono Ultima EZ (Amadent، ASA) و رادیوگرافی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع بررسی آزمونها بود، 51 دندان مولر فک پایین که به دلایل بیماری پریودنتال یا پوسیدگی های شدید، کشیده شده بودند و واجد شرایط لازم (عدم وجود کلسیفیکاسیون، تحلیل داخلی و خارجی، خمیدگی شدید ریشه یا شکستگی آن) بودند، انتخاب شدند. دندانها در محلول هیپوکلریت سدیم 2.5% شستشو داده شدند و پس از شستشو با آب در محلول فرمالین 10% و در حرارت اتاق نگهداری شدند.
    یافته ها
    دقت دستگاه ایرانی (81.8%) معادل رادیوگرافی (81.2%) حاصل شد؛ اما دقت دستگاه(92.9%) Neosono Ultima EZ از دو روش دیگر بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از آزمون تطابق داده ها با توزیع دو جمله ای اختلاف معنی داری بین دستگاه Neosono Ultima EZ با دو گروه دیگر وجود نداشت (P<0.05).
    کلیدواژگان: اپکس یاب، تعیین طول کارکرد، Ulima EZ، EALs
  • امیرحسین فخرایی، مسعود اسلامی، علیرپا حسینی کاکرودی صفحه 69
    بیان مساله: اعمال جراحی دهانی، پریودنتال، اندو و... باعث آسیب رسیدن به نسوج داخل دهانی می شوند؛ آگاهی از نوع اعمال دندانپزشکی که نیاز به پروفیلاکسی آندوکاردیت دارند، از اهمیت خاصی برخوردار است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی دانشجونان سال آخر دندانپزشکی دانشگاه های تهران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، 253 نفر از دانشجویان سال آخر رشته دندانپزشکی دانشگاه های شهر تهران شرکت داشتند. 71 نفر (42 نفر مذکر و 29 نفر مونث) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران، 74 نفر (40 نفر مذکر و 34 نفر مونث) از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، 35 نفر (15 نفر مذکر و 20 نفر مونث) از دانشگاه شاهد و 73 نفر (35 نفر مذکر و 38 نفر مونث) از دانشگاه آزاد اسلامی در این تحقیق همکاری داشتند. این تحقیق با استفاده از پرسشنامه ای که حاوی سه قسمت اطلاعات از بیماری های قلبی، اعمال دندانپزشکی که نیاز به پروفیلاکسی آندوکاردیت دارند و نیز آنتی بیوتیک در پروفیلاکسی آندوکاردیت و همچنین بر اساس جنس و دانشکده محل تحصیل انجام شد. برای تحلیل اطلاعات حاصله از آزمون Chi-Squre استفاده شد.
    یافته ها
    در بررسی میزان آگاهی دانشجویان از پروفیلاکسی آندوکاریت بر حسب جنس، در زنان، دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی با 72.5% و دانشگاه علوم پزشکی تهران با 71.1% دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با 57% و دانشگاه شاهد با 55.7% پاسخ صحیح به سوالات، به ترتیب رتبه های اول تا چهارم را به دست آوردند. دانشجویان مذکر دانشگاه علوم پزشکی تهران با 71.6% دانشگاه آزاد اسلامی با 66.2%، دانشگاه شاهد با 57.3% و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با 52.1% پاسخ صحیح به سوالات رتبه های اول تا چهارم را کسب نمودند. در بررسی میزان آگاهی دانشجویان از پروفیلاکسی آندوکاردیت بر حسب محل تحصیل، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران با 71.3%، دانشگاه آزاد اسلامی با 69.5%، دانشگاه شاهد با 56.5% و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با 54.6% پاسخ صحیح به سوالات، به ترتیب رتبه های اول تا چهارم را به دست آوردند. تمام این اختلافات از نظر آماری معنی دار بود و بیانگر آن است که دانشجویان دانشکده هایی که رتبه های بالاتر را کسب کرده اند، دارای آگاهی بیشتری نسبت به دانشجویان دیگر مراکز می باشند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود برنامه آموزشی بیماری های قلب و عروق و اعمال دندانپزشکی که نیاز به پروفیلاکسی آندوکاردیت دارند و نیز رژیم آنتی بیوتیک در پروفیلاکسی آندوکاردیت بهبود یابد و زمان بیشتری صرف آن گردد و از جنبه های تئوری به جنبه های عملی هدایت شود.
    کلیدواژگان: پروفیلاکسی، آندوکاریت، آنتی بیوتیک
  • سید مسعود بیان زاده، سید حسن شکری صفحه 78
    بیان مساله: پروتزهای متحرک از جمله درمانهایی است که در مراحل معاینه، تشخیص و طرح درمان آن نیاز به انجام رادیوگرافی کاملا محسوس می باشد؛ چرا که برخی از بیماران که متقاضی دریافت درمانهای پروتزهای متحرک می باشند، دارای ریشه های باقیمانده، دندانهای نهفته، کیست و یا تومور هستند که گاهی فقط در رادیوگرافی مشخص می شوند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان و درصد ریشه های باقیمانده، دندانهای نهفته و موارد مشکوک به پاتولوژی، در رادیوگرافی های پانورامیک بیماران مراجعه کننده به بخش پروتزهای متحرک چهار مرکز دانشگاهی و پنج مرکز درمانی عمومی انجام شد.
    روش بررسی
    با استفاده از بررسی بیماران Case Series پرونده مراجعه کنندگان به چهار دانشکده دندانپزشکی و پنج مرکز دمانی عمومی بررسی شدند و در این میان1232 رادیوگرافی از نظر وجود ریشه های باقیمانده، دندانهای نهفته و حالات پاتولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 850 رادیوگرافی پانورامیک مربوط به بیماران متقاضی دریافت درمان پروتز کامل 1.3% دارای دندانهای نهفته، 9.5% دارای ریشه های باقیمانده و 0.4% دارای ضایعات پاتولوژیک بودند. از 382 رادیوگرافی پانورامیک بیماران متقاضی درمان پروتز پارسیل متحرک، 2.9% دندان نهفته، 11% ریشه باقیمانده و 0.1% ضایعات پاتولوژیک داشتند.
    نتیجه گیری
    پس با توجه به معنی دار و محسوس بودن درصد مشکلات در ریج های باقیمانده که به این مواد باید وضعیت های پاتولوژیک مربوط به ساختمانهای دندانهای باقیمانده و انساج نگهدارنده آنها که باید پایه پروتز پارسیل قرار گیرند را نیز افزود. مجددا بر ضرورت تجویز رادیوگرافی پانورامیک در بیماران بی دندان و نیمه بی دندان تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، ریشه باقیمانده، دندان نهفته، نمای رادیولوسنت، نمای رادیواپاک
  • بهروز افتخار صفحه 82
    با توجه به اهمیت مدل های کانال ریشه در تحقیق و آموزش درمان ریشه دندان به دانجشویان، در این مقاله روشی ارائه شده است که به سادگی و با استفاده از مواد ارزان قیمت موجود در بازار این مدل ها توسط خود دانشجویان قابل ساخت باشد. در این روش از پلی استر به دلیل سهولت تهیه و نیز ارزان بودن در ساخت مدل ها استفاده شده است. برای قالب نیز از سرنگ معمولی استفده گردید که علاوه بر ارزان و در دسترس بودن به پلی استر نمی چسبد و سطحی صاف و شفاف بر روی آن ایجاد می کند. برای ایجاد کانال در مدل ها از اسپریدر معمولی استفاده شد که با تغییر انحنا، طول و نازکی آن اشکال مختلف کانال قابل ساخت است. ضریب سختی راکول A مدل های ساخته شده «33» است که نزدیک به عاج دندان «31» و مدل های خارجی «35.5» می باشد. مدل های ساخته شده از جنس پلی استر از قدرت تحمل حرارت تا 280 درجه سانتی گرد و مقاومت کافی در برابر حلالی مثل کلروفرم برخوردار بوده و برای انجام تمامی روش ها از جمله Vertical Condensation و درمان مجدد، مناسب هستند. شفافیت این مدل ها، افرد را به انجام کار بر روی آنها ترغیب می کند؛ به همین دلیل استفاده از آنها در آموزش درمان ریشه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ساخت مدل های آموزشی، آموزش درمان ریشه دندان، مدل کانال، پلاستیک بلاک، پلی استر
|
  • A. Pahlavan, S. Banava Page 5
    Statement of Problem: Composite reins have recently become popular for posterior teeth restorations. Gap formation and subsequent microleakage are of the complications resulting from such restorations. One of the techniques to overcome polymerization shrinkage of composite resins is sandwich technique (application of glass ionomer as a base beneath the composite resin). Since polymerization patterns in two types of composite resins (light cure and self cure) differ from each other, various effects on the bond strength between glass ionomer and dentin are expected.
    Purpose
    The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of self- cure and light- cure composite resins in sandwich technique on the bond strength of light cure glass ionomer and dentin.
    Materials And Methods
    40 extracted human premolars were selected and divided into four groups:Group 1: Light cure glass ionomer of 1mm thickness was placed on dentin.Group 2: 1mm thickness of light cure glass ionomer plus a mass of self cure composite resin of 2mm thickness were placed.Group 3: 1mm thickness of light cure glass ionomer plus light cure composite resin as two separate 1mm layer were placed.Group 4: 1mm thickness of light cure glass ionomer with 37% phosphoric acid etching followed by two separate layers of light cure composite resin of 1 mm thickness were placed.SEM was used to determine gap size ai Gl- dentin and Gi- composite interlaces. The findings were analyzed by ANOVA and t-student tests.
    Results
    Groups 1 and 2 showed no gap at Gl-dentm interface and also cracks were not observed in all these specimens. In group 3, there was gap between light cure GI and light cure composite resin and cracks were seen in GI, too. Group 4 showed gap at both interfaces and more cracks were seen in GI. Groups I and 2 showed the least gap formation and group 4 showed the most. Statistically significant difference was found between groups 3, 4 and group 1 (control), 2.
    Conclusion
    Base on this study, the application of self-cure composite resin on light cure GI showed no gap and crack formation on Gl-dentin and Gl-composite interfaces and GI itself. However, light cure composite resins and glass ionomer etching aggregated crack and gap formation.
    Keywords: Polymerization shrinkage, Sandwich technique, Light cure glass ionomer, Self cure composite resin, Light cure composite resin, gap
  • S. Nokar, S. Moradian, M. Mohammad Z Page 16
    Statement of Problem: Color matching and accurate shade selection are the challenging problems common to restorative dentistry. In ceramometal restorations, the type of substructure alloy affects the final color of bonded porcelain. Nickel- chromium alloy is the most commonly used one that its Iranian product, namely Minalux, is similar to Verabond2.
    Purpose
    The aim of this study was to assess and compare various color dimensions resulting from Minalux and Verabond2 alloys.
    Materials And Methods
    Nine disks, approximately 16 mm in diameter and 0.5 mm thickness, were cast from each alloy. Then, porcelain Vita VMK68 A2 was baked onto the entire test disks, following the manufacturer's instruction. Color samples, at the same time and under the same conditions, was measured by Data color spectrophotometer in CIE Lab System and Munsel system under four light sources (A, C, D65 and TL81). Then MATLAB TOOL BOX Statistic 5.2 was used to determine mean and bilateral variance analysis.
    Results
    It was indicated that the F value on hue, value and chroma was less than of the table value stated with 99% coefficient confidence, confirming Ho theory. In other words, there were not any significant differences between ceramometal disks made of Minalux and Verabond2 in the three dimensions of color.
    Conclusion
    Having desirable physical, mechanical and biological properties, Verabond2 can be replaced by Minalux alloy.
    Keywords: Ceramometal, Visual Assessment, spectrophotometer, Verabond2, Minalux
  • Gh. Shirani, D. Kazemi Page 25
    Statement of Problem:The choung osteotomy (Intraoral Vertico- Sagittal Ramus Osteotomy) has developed since 1992 in the treatment of mandibular prognathism. In IVSRO, osteotomy plane is theoretically parallel to the original sagittal plane and thereby attempting to decrease the incidence of condylar dispacement. This osteotomy designed additionally to decrease neurosensory disturbances.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the incidence of neurosensory deficit and condylar displacement with IVSRO and Sagittal Split Ramus Osteotomy (SSRO).
    Materials And Methods
    In this study, mandibular set back surgery was accomplished upon 7 patients by choung osteotomy. In addition to choung osteotomy, in 2 patients Lefort 1 osteomy was performed for maxillary protrusion and for 2 other patients, chain surgery was performed. Variables such as the neurosensory disturbances of inferior alveolar nerve and condylar displacement following choung osteotomy were investigated. All the patients were followed up one year after osteotomy. OPG, Lateral Cephalogram and Submentovertex radiographies were take pre and postoperatively for all patients.
    Results
    No statistically significant differences were found in condylar displacement (P>0.5). However, Mc Nemar analysis showed significant difference of neurosensory deficit between IVSRO and SSRO (P=0.001).
    Conclusion
    It is suggested that choung osteotomy is a safe procedure for mandibular surgery.
    Keywords: Intraoral Vertico Sagittal ramus Osteotomy, Condylar displacement, Neurosensory disturbances, Mandibular prognathism
  • R. Mosharraf, D. Abtahi, M. Porrabani Page 31
    Statement of Problem: The determination of the dental midline is necessary in most dental procedures.One of the methods to fulfill this goal is to determine the facial midline based on the midpoints of the forehead, nose, upper lip and chin. However, for various reasons, this method has not always been proved successful. In such cases, different techniques, based on the investigations in the edentulous patients, have been suggested.
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the conformity of some landmarks such as labial frenum, incisive papilla and mid palatal suture with dental and facial midlines among people with natural dentition in order to obtain accurate anatomic landmarks for denture replacement.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 96 dental students, having all their permanent teeth and without any orthognathic problem, were chosen. For each subject, Alginate impressions and dental casts were prepared. Then, centric occlusion was recorded with a biting wax and the facial mid line was determined on the anterior part of it. The distances from the facial midline to the upper teeth midline,incisive papilla, labial frenum and mid palatal suture were determined with a special tool and were measured by a VERNIEH two times. In order to analyze the results, Chi- Square and t-student tests were used.
    Results
    The average of facial midline distance to the upper teeth midline, the labial frenum, the incisive papilla and the mid palatal suture were 0.83±0.60, 0.67±G.54, 0.83±00.63 and 0.81±0.62 mm,respectively. There was no significant difference between males and females. Labial frenum showed the minimum distance to the facial midline, while the incisive papilla had the maximum. There was no significant difference between these anatomic landmarks, in conformity or unconformity with the facial midline
    Conclusion
    Considering the low percentage of the subjects with complete conformity and the lack of significant differences between these three landmarks, it is suggested that there is no superiority among these landmarks for the determination of facial midline. The similar distances from the facial midline to the incisive papilla and upper teeth midline indicate that using incisive papilla to determine the upper teeth midline in edentulous patients lead to normal face.
    Keywords: Facial midline, Dental midline, Labial frenum, Incisive papilla, Mid palatal suture, Dental prosthesis
  • A. Taghavi Zenouz, R. Sobuti, Sh. Jafari, B. Nikbin Page 39
    Statement of Problem:Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is a common oral disorder that despite extensive researches, the etiology of this phenomenon is still unknown. Because this phenomenon has been observed more often in families than in individual cases, genetic influence has been investigated in most researches.
    Purpose
    The aim of the present study was to evaluate the association between Human Leukocyte Antigen (HLA) and aphthous stomatitis more precisely.
    Materials And Methods
    in this study, 60 patients with RAS were examined for HLA-A and HLA- B types and 37 of them were examined for HLA- DR and HLA-DQ types. The results were compared through Fisher test with those of 25 healthy control subjects, aged more than 30 years.
    Results
    A significant decrease in the frequency of some antigens such as HLA-DQW 3 and HLA-A 26 in subjects with RAS was observed. Therefore, according to the results of this study, these antigens were considered as resistant antigens to recurrent aphthous stomatitis. In contrast, there was no significant increase in the frequency of any HLA antigens in the test group, compared to the control group. This finding is in contrast with the multiple reports about Behcet's disease. (Because a high frequency of HLA-B 51 has been found in Behcet's syndrome.)
    Conclusion
    According to the findings of this study, it is suggested that the pathogenicity of aphthous ulcerations in Behcet's disease and recurrent aphthous stomatitis is not the same. However, further studies are necessary to prove this theory.
    Keywords: Human Leukocyte Antigens, Recurrent aphthous stomatitis, Behcet's disease
  • O. Savabi, R. Mazaheri, S. Shadzi, F. Nejatidanesh Page 44
    Statement of Problem:The surface topography of denture base material is an important factor for the adhesion of Candida albicans and other microorganisms.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the adherence of Candida albicans to four types of denture base materials (Acropars acrylic resin, Meliodent acrylic resin, rough and smooth surfaces of Molloplast B).
    Materials And Methods
    Seven blocks of two types of acrylic resins and ten blocks of silicone with one rough and one smooth surface were made and incubated in a suspension of Candida albicans. After washing,the blocks were stained with acridine orange and examined under fluorescent microscope. For statistical analysis ANOVA and Duncan tests were used.
    Results
    It was observed that Candida adhesion to rough surfaces of acrylic resins and silicone was significantly more than polished surfaces of acrylic resins and smooth silicone (PO.0001). However, no statistical significant difference was found between polished acrylic resins surfaces and smooth silicone.
    Conclusion
    Significant differences in the adherence of Candida to the surfaces of different denture base materials are due to differences in surface topography, chemical, physical and hydrophobic properties so it is recommended to minimize the roughness and irregularities of denture base.
    Keywords: Silicone rubber, Denture stomatitis, Candida albicans, denture, base
  • M.E. Daneshvar* Page 51
    Statement of Problem: Pain control is of high importance in dentistry. Prescribing sedatives such a Diazepam, as an anti-depressant and pain threshold elevator drug is able to influence the patient's reaction to pain and reduce it.
    Purpose
    The aim of the current study was to evaluate the effect of Diazepam in pain reduction following mandibular impacted third molar surgery.
    Materials And Methods
    In this study, which was conducted in the department of Oral and Maxillofacial surgery Faculty of Dentistry, Tehran University of Medical sciences. The patients were divided into two equal groups (n=30). For controls, antibiotics and analgesics were prescribed after surgery. However, except the aforementioned drugs, Diazepam (5mg), three times per day, was prescribed for the experimental group. The amount of mouth opening was also measured as an auxiliary sign after one week. The data were compared byX2 test after one week.
    Results
    60% of the experimental group and 13.8% of the control group felt a weak pain. Statistically significant differences were observed regarding pain feeling between two groups (P<0.001). Severe pain feeling was 34.5% and 10%, for control and experimental groups, respectively.
    Conclusion
    It is suggested that Diazepam is an effective pain reduction drug following third molar surgery.This drug has also a relative effect on temporary trismus resulting probably from muscle trauma or pain.
    Keywords: Sedative drugs, Mandibular impacted third molar surgery, Diazepam
  • B. Ebadian, R. Mosharaf, M. Ebrahimi Page 56
    Statement of Problem:Iranian product, Acropars autopolymerizing acrylic resin is nowadays widely used in dental prostheses. Dimensional change is a common problem among Iranian made acrylic resins in making custom trays and record bases, seems to be more than the similar foreign products. In order to achieve a technique for making a record base with minimum dimensional changes, more research is necessary.
    Purpose
    The aim of the present study was to determine a curing technique for Iranian autopolymerizing acrylic resins leading to the least polymerization shrinkage and the most adaptation between record bases and stone casts.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 stone casts were divided into four 10- member group. For each group, polymerization shrinkage was determined at three points with one of the following techniques: Bench curing, Curing under a coat of petroleum jelly, Curing in a monomer saturated atmosphere, Curing in boiled water. Adaptation between bases and stone casts were measured at three points (the right and left crests of the ridge and the midpalatal region) with a light-measuring microscope. To analyze the data, Variance analysis was used.
    Results
    The monomer atmosphere technique showed the minimum dimensional changes and the samples in boiled water group had the maximum dimensional changes. No statistical differences were observed between other groups.
    Conclusion
    More adaptation between record bases and stone casts was observed in monomer atmosphere polymerization technique. The differences between bench curing and curing under a coat of petroleum jelly techniques with this method were not statistically significant. Therefore, it is suggested for making base records with maximum adaptation.
    Keywords: Auto polymerizing acrylic resin, polymerization shrinkage, Dimensional stability
  • M. Zarabian, M.H. Nekoofar Marashi Page 62
    Statement of Problem:Various methods have already been suggested to measure the working length in root canal therapy among which the use of paper point, tactile sense, radiography and electronic apex finder instruments can be named. Investigations on EAL (Electronic Apex Locator) indicate that these instruments can reduce the number of required radiography to a great extent. Moreover, in special cases such as patients with high risk reflex, pregnant women, the mental disabled and handicapped and also in cases with special anatomical structures these instruments are proper substitutes for radiography.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the accuracy of an Iranian made apex finder instrument with Neosono Ultima EZ and radiography.
    Materials And Methods
    This study was conducted on 51 mandibular molars, devoid of calcification, internal and external resorption, severe root curve or fracture, which were extracted due to periodontal disease or severe caries. All the specimens were washed in 2.5% hypochlorite sodium and washing with water, kept in 10% formalin solution, under room temperature.
    Results
    The accuracy of the Iranian instrument was measured (81.8%) similar to that of radiography (81.2%). But the accuracy of Neosono Wtima EZ was (92.9%) which was higher than the two other methods.
    Conclusion
    No statistically significant difference was found between Neosono Ultima EZ instrument and two other groups, using SPSS 10 statistical soft ware.
    Keywords: Apex locator, Working length determination, EALS, Ultima EZ
  • Ah. Fakhraee*, M. Eslami, Ar. Hosseini Kakroodi Page 69
    Statement of Problem: Dental practices such as oral, periodontal and endodontic surgeries cause damages to the intraoral tissues, so having knowledge of the dental procedures that necessiciate endocarditis prophylaxis is of high importance.
    Purpose
    The aim of the present study was to determine the knowledge level of dental senior students in Tehran dental faculties about endocarditis
    Materials And Methods
    In this cross- sectional descriptive- analytic study, 253 senior students of four dentistry faculties in Tehran took part as follows: Tehran University: 71 students (M:42, F:29), Shahid Beheshti University: 74 students (M:40, F:34), Shahed University: 35 students (M:35, F:38), Azad University:73 students (M:35, F:38). The questionnaire used in this research consisted of three parts as follows: part one:information on cardiac diseases, part two: dental procedures requiring endocarditis prophylaxis, part three:antibiotic diet in endocarditis prophylaxis. Sex and place of education of the students were also studied in detail. For statistical analysis, Chi-square test was used.
    Results
    On the basis of the sex, the correct answers of the female respondents of different universities wereranked as: Azad University: 72.5%, Tehran University: 71.1%, Shahid Beheshti: 57%, ShahedUniversity:55.7%. In the same way, the male respondents were reported as: Tehran Universitys: 71.6%, Azad University:66.2%, Shahed University: 57.3%, Shahid Behesti University: 52.1%, On the basis of the place of education,the following results were reported: Tehran University students managed to answer 71.3%, Azad University,Shahed University and Shahid Beheshti University students could answer 69.5%, 56.5% and 54.6%,respectively. All these differences were statistically significant, indicating that first ranked students have more information than the students of other schools.
    Conclusion
    It is recommended to develop more practical training programme in dental schools on cardiac diseases, dental procedures requiring endocarditis prophylaxis and antibiotic diets.
    Keywords: Prophylaxis, Endocarditis, Antibiotic
  • M. Bayanzadeh*, Sh Shokri Page 78
    Statement of Problem: Panoramic radiography seems necessary at examination, diagnosis and treatment plan phases of removable prostheses treatment since most of the patients who request removable prostheses treatment have retained root fragments, impacted teeth, cycts and tumors that might not otherwise be detected.
    Purpose
    The aim of the present study was to investigate the incidence rate of retained roots, impacted teeth and suspected pathologic conditions in panoramic radiographics of patients referred to removable prosthodontics departments of four dental schools and five public centers.
    Materials And Methods
    In this case series study, 1232 panoramic radiographs were analyzed to detect retained root fragments, impacted teeth and pathologic conditions.
    Results
    From among 850 panoramic radiographs of patients seeking complete denture, the incidence rates of impacted teeth, retained roots and pathologic lesions were 1.3%, 9.5% and 4.0% respectively.Also from 382 panoramic radiographs of removable partial denture patients the corresponding measures were 2.9%, 11% amd 0.1%.
    Conclusion
    Due to the significant and evident problems in residual ridge, as well as pathologic conditions of the remaining teeth structures and their supporting tissues as partial prosthesis base, the necessity for panoramic radiographics in edentolous and semi- edentulous patients is reemphasized.
    Keywords: Retained root, Impacted tooth, Radio lucent image, radiopaque image
  • B. Eftekhar* Page 82
    The use of root canal models in endodontics education is of high importance. So, in this article a new method is presented that the students can produce these models with simple and low cost instruments.These plastic models are made of polyester which is low cost, available and has the approximate cutting properties of dentin. The best molds were disposable syringes due to their low cost, availability and producing smooth surfaces on polyester models. A spreader with desired curve and tapering is used for producing canals. Rockwell A hardness coefficient of polyester is "33", which is near dentin "31" and foreign made models "35.5". Since these polyester models can tolerate up to 280°C and have acceptable resistance to chloroform, all root canal therapy techniques such as vertical condensation and retreatments are practicable. Their transparency encourage the students to work on them. As a result, the use of these models is recommended for endodontics training.
    Keywords: Producing training models, Root canal therapy education, Canal model, Plastic block, Polyester